Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjna krówka

Tradycyjna krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1545

Dodano:

Odsłon: 65422

Lekkie ciasto, pyszny budyniowo - maślany krem powinien wielu zwolennikom słodkości przypaść do gustu:-)) Krem znalazłam jakiś czas temu na jednym z blogów i jest to najsmaczniejszy krem budyniowy jaki jadłam. Polecam wszystkim.

Składniki

  • Jajka 6szt.
  • Cukier 1szklanka do ciasta + 3łyżki do masy
  • Mąka pszenna 1szklanka do ciasta + 3łyżki do budyniu który będziemy gotować
  • Proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • Kakao gorzkie 2łyżeczki
  • Cynamon 1łyżeczka
  • Mleko 0,5l
  • Żółtka 2szt.
  • Mąka ziemniaczana 2łyżki
  • Cukier waniliowy 1szt.
  • Masło 150g
  • Puszka kajmaku
  • Orzechy włoskie 100 - 150 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić ze szklanka cukru ( ubijam je około 15 minut żeby były bardzo puszyste ) Powoli dodajemy przesianą szklankę mąki i proszek. Następnie kakao i cynamon. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną np: kaszą manną blaszkę o wymiarach 25x30 lub 28x23 i pieczemy w 170 stopniach około 40minut.
    Po upieczeniu studzimy.

  2. Przygotowujemy krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i 3łyżkami cukru. Drugą zmiksować z 2 żółtkami i 3 łyżkami mąki pszennej oraz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.Dodać do gotującego się mleka,mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Ja jeszcze gorący budyń zanim go odstawię do ostudzenia rozbijam mikserem żeby pozbyć się ewentualnych grudek powstających podczas gotowania.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas miksując.
    Ciasto musimy przekroić na dwa placki. Można nasączyć je mocniejszą herbatą lekko osłodzoną lub tym co sami lubimy najbardziej. Przekładamy kremem, przykrywamy drugim plackiem.
    Kajmak przekładamy do garnuszka i lekko go podgrzewamy aby nam się lepiej rozsmarowywał. Wykładamy go na wierzch ciasta wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami.
    Przechowujemy ciasto w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest je wyjąć nieco wcześniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 stycznia 2014 Kiedy zobaczyłam Twój przepis bardzo się ucieszyłam, bo miałam kiedyś ale gdzieś mi się zawieruszył a ciasto jest bardzo smaczne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 stycznia 2014 Pyszne jest to ciacho. Przepis zabieram do książki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 12 stycznia 2014 Oj tak przepyszne zgadzam sie z Tobą:-))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 12 stycznia 2014 :) Kasiu kilka dni temu robilam krowke tyle ze bez pieczenia na herbatnikach i stwierdzam , ze to ciasto jest przepyszne:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 10 stycznia 2014 Kasiu, dawno tu nie zaglądałam i nie wiedziałam że tu tyle pyszności :)Zabieram. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 stycznia 2014 taki właśnie przepis był mi potrzebny, super, pozdrówcia Kasieńko :) Odpowiedzi: 4 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń