Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjny Chrust ( Faworki )

Tradycyjny Chrust ( Faworki )

Autor:

Przepisów i artykułów: 556 Ocena: 9791

Dodano:

Odsłon: 968

Ciasto na faworki to mąka, żółtka, niewiele tłuszczu i cukru oraz trochę spirytusu lub 6-proc. octu, pełniącego funkcję spulchniacza oraz zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, i schłodzone.

Składniki

  • mąka 20 dkg
  • 3 żółtka
  • gęsta śmietana 3-4 łyżki + szczypta cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać ze śmietaną i szczyptą cukru, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus i sól.
    Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.Przykryć i lekko schłodzić.
    Potem ciasto bardzo cienko wałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
    Krajać radełkiem lub nożem na 3 cm paski, długości 10 max 15 cm.
    Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.

  2. Faworki wkładać partiami na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach.
    Po usmażeniu układać na bibułce żeby ociekły z tłuszczu.
    Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń