Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjny schabowy

Tradycyjny schabowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6449

Dodano:

Odsłon: 2897

Dawno temu, oglądając program kulinarny w TV, słyszałam jak kucharz, mówił na temat kotletów. Że tradycyjne schabowe, przyprawia się jedynie solą i pieprzem. Można przyprawy urozmaicić, wzbogacić smakowo, ale to nie będą już tradycyjne.

Składniki

  • -ok.600 g. schabu -sól, pieprz -3 jajka
  • DO PANIEROWANIA:-3 jajka, mąka, tarta bułka
  • DO SMAŻENIA: smalec albo olej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Każdy potłuc przez folię.

  2. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Obtaczać najpierw w mące, potem rozkłóconych jajkach i bułce tartej.

  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najlepiej na smalcu. Układać w naczyniu żaroodpornym.

  5. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min.

  6. Podawać w/g upodobania, na ciepło do obiadu czy zimno, jako przekąskę do sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń