Do góry

Dodatki Przepis na:

Tradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały

Tradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1476

Dodano: 22.03.2018

Odsłon: 6698

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można prawdopodobnie zrobić go z mąki owsianej, gryczanej, a nawet ryżowej i z sorgo. Nie przygotowywałam nigdy takiego zakwasu i nie mam pojęcia jaki tak naprawdę wyjdzie jego smak, a później oczywiście jaki będzie końcowy smak żurku, jak się przechowuje itd. Poddaję Wam natomiast pomysł i możliwość :) Ciekawa jestem, być może ktoś z Was taki zakwas już robił i podzieli się z nami swoimi wynikami :) Zachęcam gorąco! A teraz przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej - ten tradycyjny i ponadczasowy. Przepis z 1980roku. Na przestrzeni lat niewiele zmieniony, bo i co tu zmieniać? ;)

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej (dziś typ720)
  • 1/2 szklanki żytniej razowej
  • 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia. Z powodzeniem możemy przechowywać go w lodówce.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń