Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 393

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 30g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50g płatków migdałowych
  • Składniki na warstwę truskawkową:
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzątku
  • 600g świeżych truskawek
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia.

  2. Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Posypać migdałami. Bezę piec przez 15 minut w 160ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i piec jeszcze 25 minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Można ją upiec dzień wcześniej, przykrywając na noc ściereczką.

  3. Warstwa truskawkowa: 3 galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.

  4. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

  5. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń