Do góry

Desery Przepis na:

truskawkowa kostka

truskawkowa kostka

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 6517

Truskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie, że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;)

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu,
  • Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, Sok z cytryny,
  • Składniki na warstwę śmietankową: 750ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki zimnej wody,
  • Ponadto: 500g truskawek.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.

    Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

    Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Umyte truskawki kroimy na cztery części. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy truskawki, delikatnie mieszamy.

    Blaty biszkoptu sączymy ponczem. Wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem, sączymy i wykładamy resztę śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń