Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe prosecco

Truskawkowe prosecco

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 1979

Dodano:

Odsłon: 620

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać. Tym razem ciasto z procentami. Prosecco jest zarówno w cieście, jak i w masie serowo-śmietanowej. Pomiędzy masą a ciastem jest dżem z tegorocznych truskawek. Lekkie, orzeżwiające, słodyczy dostarczają przede wszystkim truskawki.

Składniki

  • Ciasto: 3 jajka (L)
  • 125g cukru
  • 1 op. skórki pomarańczowej
  • 200g mąki
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 100ml prosecco lub innego wina musującego
  • Masa: 200g dżemu truskawkowego
  • 10 listków lub 2 op. mielonej żelatyny (na 1l płynu)
  • 5 listków białej lub czerwonej żelatyny
  • 1kg truskawek
  • 130g cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 200g gęstej śmietany 18-24%
  • 250g mielonego twarogu
  • 200ml prosecco
  • 200g śmietany kremówki 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę (30x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Jajka ubić z cukrem i skórką pomarańczową na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek, olej i prosecco. Ciasto przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić, zostawić w formie i posmarować równomiernie dżemem.

  3. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kostkę. 300-400g truskawek zmiksować, następnie wymieszać z 30g cukru i sokiem cytrynowym. Potem przetrzeć przez sito.

  4. Żelatynę namoczyć w osobnych naczyniach - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  5. Śmietanę 18-24%, twaróg, 100g cukru i prosecco wymieszać. 10 listków żelatyny podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać i dodać do reszty masy serowej. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z masą serową. Dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć na dżem. Wstawić do lodówki.

  6. 5 listków żelatyny podgrzać, dodać do niej 3 łyżki puree truskawkowego, wymieszać i połączyć z resztą puree. Delikatnie rozlać na tężejącej masie serowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń