Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i popularne ciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 133
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5528
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1108
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 443
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1220
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 133
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5528
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1108
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 443
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1220
Składniki
masa budyniowa: 1.Szklankę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru. 2.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej. 3.Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając. 4.Ostudzić i utrzeć z masłem.
masa truskawkowa: 1.Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku. 2.Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. 3.Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. 4.Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną. 5.Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. 6.Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru. 7.Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając.
Układanie: 1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 2.Ściśle układać herbatniki. 3.Wyłożyć masę budyniową. 4.Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. 5.Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową. 6.Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce.