Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i popularne ciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
masa budyniowa: 1.Szklankę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru. 2.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej. 3.Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając. 4.Ostudzić i utrzeć z masłem.
masa truskawkowa: 1.Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku. 2.Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. 3.Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. 4.Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną. 5.Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. 6.Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru. 7.Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając.
Układanie: 1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 2.Ściśle układać herbatniki. 3.Wyłożyć masę budyniową. 4.Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. 5.Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową. 6.Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce.