Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy torcik z masą budyniową

Truskawkowy torcik z masą budyniową

Autor: zewaewa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 128

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 615

Przeglądając różne przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 5 jajek ( L )
  • 3/4 szk cukru
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 1/4 szk mąki ziemniaczanej
  • Masa :
  • 500 ml mleka 2 %
  • 50 g budyniu smietankowego
  • cukier do smaku
  • 250 g miękkiego masła
  • Dodatkowo :
  • ok. 600 g truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
    Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
    Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
    Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
    Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
    Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
    Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
    Przekroić na dwa placki.

  2. Masa :
    3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
    Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
    Mieszać aż masa będzie gotowa.

    Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.

  3. Przełożenie :
    Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
    Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
    Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
    Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
    Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
    Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń