Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, zdrowe i pożywne danie w kolorach pomarańczy i czerwieni. Delikatny, smażony filet z łososia z aromatycznym tymiankiem i nutą oleju kokosowego tłoczonego na zimno w towarzystwie puree ziemniaczano - pomidorowego. Do kompletu proponuję pieczone buraczki :)
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 200
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 200
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
Z łososia odcinamy skórę, myjemy go i osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i dodajemy do nich przecier pomidorowy w ilości odpowiedniej do wytworzenia kremowej, niezbyt rzadkiej konsystencji. Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i około 2 łyżek siekanej natki pietruszki - dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Łososia smażymy na rozgrzanym, pachnącym oleju kokosowym przez około 2 do 3 minut z każdej strony ( wtedy łosoś będzie bardzo delikatny i soczysty). Całość podajemy z pieczonymi buraczkami (u mnie wcześniej przygotowanymi - ze słoiczka). Życzę smacznego! :)