Do góry

Sałatki Przepis na:

Tzatziki - grecki dip do grilla

Tzatziki - grecki dip do grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3850

Dodano:

Odsłon: 12414

Grecki dip ogórkowy, idealnie nadaje się nie tylko do dań z grilla, ale także świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych mięs czy nawet zwykłych kanapek. Dla nas koniecznie musi być mocno czosnkowy, ale jego ostrość zależy już od upodobań.

Składniki

  • 4 duże ogórki lub ok 10 mniejszych szklarniowych
  • 500 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ogórki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Gdy puszczą wodę, przecedzamy je przez gęste sito.

    2. Do miski przerzucamy ogórki, dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Dip doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.



    SMACZNEGO :-)

  2. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń