Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka faszerowane

Udka faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Udka faszerowane"

Składniki

  • Składniki dla 4 osób 4 udka kurczaka
  • brokuł
  • 4 garści liści z młodych pokrzyw
  • cebula
  • 1/2 bułki czerstwej
  • jajko
  • łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.

  2. Pokrzywy dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Osącz. Do mielonego mięsa dodaj pokrzywy, cebulę, czosnek, bułkę, rozmącone jajko i pokrojoną natkę pietruszki. Masę wyrabiaj kilka minut. Brokuł ugotuj. Odcedź na sitku, wystudź.

  3. Skórę udek napełnij farszem mięsnym, dodaj różyczki brokuła. Zszyj grubą nitką tak, by farsz nie wypadał. Smaż na na oleju około 45 minut, podlewając zimną wodą.

  4. CZAS: około 1,5 godz.

  5. Przepis naszej czytelniczki, pani Magdaleny Kaczmarek

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń