Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka faszerowane"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
Pokrzywy dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Osącz. Do mielonego mięsa dodaj pokrzywy, cebulę, czosnek, bułkę, rozmącone jajko i pokrojoną natkę pietruszki. Masę wyrabiaj kilka minut. Brokuł ugotuj. Odcedź na sitku, wystudź.
Skórę udek napełnij farszem mięsnym, dodaj różyczki brokuła. Zszyj grubą nitką tak, by farsz nie wypadał. Smaż na na oleju około 45 minut, podlewając zimną wodą.
CZAS: około 1,5 godz.
<strong>Przepis naszej czytelniczki, pani Magdaleny Kaczmarek</strong>Źródło: Dobry Tydzień