Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka królika

Udka królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 38

Sprawdzony przepis na "Udka królika"

Składniki

  • 4 udka z królika
  • 40 dag małych cebulek
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu lub wody
  • liść laurowy
  • ziarenka jałowca
  • szczypta cynamonu
  • po łyżeczce ziaren czarnego pieprzu i mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżka zimnego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przekrój na pół cebulki. Marchewki oraz seler pokrój na kawałki. Podsmaż na oleju. Na drugiej patelni obsmaż mięso. Zdejmij z patelni, wsyp cukier. Podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Dodaj przecier, krótko smaż, po czym wlej wino.

  2. Wlej bulion, włóż warzywa, mięso oraz przyprawy. Nakryj naczynie i duś na małym ogniu 1,5 godz.

  3. Sos przecedź. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dodaj skórkę z pomarańczy, tymianek i podgrzej. Włóż masło i zamieszaj. Przypraw sos solą oraz swieżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną.

  4. Włóż warzywa, mięso i podgrzej całość. Podaj z pieczonymi ziemniakami.

  5. Przepis przysłała Urszula Spyra z Brzezińca.

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń