Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka Kurczaka w Miodzie Pieczone na Ziemniakach

Udka Kurczaka w Miodzie Pieczone na Ziemniakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 658

Soczyste udka ze słodką skórką. Gorczyca miło chrupie między zębami :)

Składniki

  • Udka kurczaka- 3 szt (ja użyłam również skrzydełek)
  • Musztarda z całymi ziarnami gorczycy- 2 łyżki (ja jej w tym przypadku nie użyłam, ponieważ moim domownikom ona przeszkadza ;) )
  • Musztarda miodowa- 2 łyżki
  • Miód- 1 łyżka
  • Ziemniaki- ok. 800 g- 1 kg
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka umyj, dokładnie osusz i zrób na nich ukośne nacięcia.

  2. Oba rodzaje musztardy i miód wymieszaj razem ze sobą. 3/4 mieszanki nasmaruj górną część mięsa (ta ze skórką) tak, aby dostała się do wnętrza nacięć. Odstaw na bok.

  3. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na cienkie plastry. Gotuj je na parze przez 5 minut (lub w osolonej wodzie, lecz potem dobrze je osusz). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem (wystarczy jedna łyżka), ułóż w nim ziemniaki (warstwa nie powinna być grubsza niż 5 cm), lekko posól. Na ziemniakach ułóż kawałki kurczaka skórką na dół, wyłóż na nie resztę marynaty. Dopraw pieprzem.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez 60 minut. Po 20 minutach pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Po upływie czasu pieczenia zwiększ temperaturę o 20 C i piecz przez 10 minut, aż mięso się ładnie przyrumieni.


    !! Smacznego !! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń