Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami

Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1900 Ocena: 43505

Dodano:

Odsłon: 2766

No i nadszedł ten czas, w którym musimy „schodzić” z ubiegłorocznych, grzybowych zapasów. Połączenie kurczaka, grzybów, słodkiej śmietany i majonezu, przyniósł niesamowite efekty. Pyszne, próbujcie, mlaskajcie ;)

Składniki

  • 500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 garść suszonych podgrzybków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 500 g ziemniaków
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy.

    Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki.

    Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 15 czerwca Śmietana, grzyby i kurczak - pyszne połączenie:) Lubczyk na pewno nadaje potrawie piękny aromat. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolao 14 czerwca Brzmi smacznie i zachęcająco ;) Mam trochę grzybów, więc próbuję po weekendzie ;D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń