Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka po mieszczańsku

Udka po mieszczańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Udka po mieszczańsku"

Składniki

  • 6 dużych udek z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 6 pieczarek
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 3 gałązki rozmarynu pocięte na kawałki
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka i ostra papryka
  • granulowany czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna i szpinak do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka opłucz, osusz, natnij wzdłuż. Z każdego wytnij kość, uważając, by nie uszkodzić mięsa. Płaty posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz granulowanym czosnkiem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Udka odłóż na bok. Marchewkę i seler obierz, pokrój w kosteczkę. Ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, wystudź.

  2. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i ugotowane warzywa. Smaż dalej kilka minut. Przypraw do smaku. Podsmażone warzywa wymieszaj z mielonym mięsem.

  3. Całość przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i granulowanym czosnkiem. Farsz rozsmaruj na mięsie. Płaty złóż, ponownie formując udka. Brzegi zepnij wykałaczkami. Posmaruj oliwą. Posyp słodką i ostrą papryką. Obłóż gałązkami rozmarynu.

  4. Udka ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz około 45 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj wrzątkiem oraz sosem z dna brytfanki. Przed podaniem udekoruj.

  5. godzina i 25 minut, 1 porcja ok. 540 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń