Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka na sposób włoski

Udka z kurczaka na sposób włoski

Autor:

Przepisów i artykułów: 2089 Ocena: 46792

Dodano:

Odsłon: 8187

Danie wymarzone dla tych, którzy lubią dobrze zjeść i lubią nie stać w kuchni ;) Nam też się tak zdarza, więc wymyślamy…spróbujcie sami, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g startej mozzarelli
  • natka pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C. Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą.
    Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń