Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 1301

Udka z kurczaka nadziewane farszem z opieniek i pory są aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je przygotować.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pora
  • 10 dag opieniek
  • 4-5 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • papryka mielona
  • oliwa
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu. Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić.

  2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.

  3. Tak przygotowanym farszem napełnić udka.

  4. Spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.

  5. Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

    Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń