Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka nadziewane farszem z opieniek i pory są aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je przygotować.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 433
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12470
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 87
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 433
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12470
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 87
Składniki
Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu. Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.
Tak przygotowanym farszem napełnić udka.
Spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.
Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.