Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1168

Dodano:

Odsłon: 41002

Wyśmienite i eleganckie danie. Nie jest pracochłonne a efekt wspaniały!!!

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka posypać przyprawami i ułożyć na posmarowanej olejem blaszce. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i rozłozyć dookoła udek. Czosnek nie obrany porozrzucać pomiędzy ziemniakami. Udka posmarować majonezem i jeszcze raz całość posypać przyprawami i ziołami.

  2. Zapiekać w temp. 180 st., aż udka się zrumienią a ziemniaki zmiękną i nabiorą złotego koloru.( u mnie przeważnie ok. godziny)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnisia029 13 czerwca 2012 ja też robię podobne, tylko że dodaje jeszcze cebulę pokrojoną w połówki albo w ćwiartki w zależności od wielkości.
Bardzo fajne danie - samo się robi :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mery80 15 stycznia 2012 REWELACJA SAMA PRZYGOTOWAŁAM WEDŁUG PRZEPISU WYSZŁO SUPER:)P.S.NIE POTRAFIĘ GOTOWAĆ

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 14 maja 2011 Bardzo fajny pomysł na kurczaka z ziemniakami, zrobiłam i polecam :-)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 11 lutego 2011 Robię bardzo podone danie i potwierzam, jest pyszne. Czosnek w tym wydaniu smakuje cudownie i wręcz się rozpływa. Ja często dorzycan też ćwiarteczki cebuli (zwykłej kyb czerwonej) a ziemniaczki zanim wyłożę na blaszkę obtaczm dokładnie w niewilkiej ilości oleju i w przyprawie do ziemniaków...polecam wypróbować :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 26 stycznia 2011 babcioaneczko: też często używam w kuchni worka do pieczenia ale akurat to danie smakuje nam bardziej w tej postaci, a ziemniaki wcale nie są takie suche, ale dzięki za uwagę:)
Annuar: po upieczeniu czosnek podaję na talerz w łupince, podczas pieczenia on się trochę kurczy a łupinka pęka więc bez problemu można go sobie wyciągnąć widelcem. Niektórzy twierdzą, że to najlepsza część dania i czasem jest bitwa właśnie o ten czosnek.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 stycznia 2011 O, lubię takie szybko "jednogarnkowe" obiady. ktoś poniżej proponuje worek do pieczenia, ale wtedy chyba nie zmieścimy takiej ilości ziemniaków i udek, prawda ? A czosnek po upieczeniu obierasz i podajesz do potrawy ? Jak obierzemy przed pieczeniem to się spali ?

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 26 stycznia 2011 Robię często taką potrawę, ale piekę w worku do pieczenia,
wtedy ziemniaki są pyszne i nie wysychają. Radzę spróbować,
pozdrawiam.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń