Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec indyczy pieczony w kiszonej kapuście z ananasem i ziemniakami

Udziec indyczy pieczony w kiszonej kapuście z ananasem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 453 Ocena: 2879

Dodano:

Odsłon: 759

Pyszne danie jednogarnkowe: udziec z indyka pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchwi, ananasa i ziemniaków.

Składniki

  • udziec z indyka 1 szt
  • kapusta kiszona 75 dag
  • marchew 2 szt
  • ananas w puszce 6 plastrów
  • sok ananasowy 0,5 szklanki
  • ziemniaki 6 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udziec z indyka /mój miał 1,3 kg/ nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Kapustę kiszoną odciskamy z soku ale nie przepłukujemy i szatkujemy. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Plastry ananasa z puszki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości /żeby w tym samym czasie były miękkie/.
    Wszystkie warzywa i ananasa przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec potrawę, dodajemy sok ananasowy /zalewę z puszki/ i wszystko mieszamy.

  2. Między kapustę kiszoną z warzywami układamy przyprawiony udziec indyka i nakrywamy warzywami z kapustą.

  3. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 1,5 godz.
    Podajemy kawałek mięsa z kapustą, ziemniakami i wytworzonym sokiem słodko-kwaśnym /z kiszonej kapusty i zalewy ananasowej/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń