Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec z dzika

Udziec z dzika

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 178

Przepis wart wypróbowania: "Udziec z dzika"

Składniki

  • 800 g udźca z dzika
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka gładkiej mąki
  • 500 g świeżych grzybów leśnych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść, opłucz i osusz. Wetrzyj sól, pieprz i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Potem przenieś z wypieczonym sosem do brytfanny. Dodaj liść laurowy, tłuczony jałowiec, masło i przykryj.

  2. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i w 180 st. C piecz przez 50-60 minut. Podczas pieczenia podlewaj wodą i polewaj wypieczonym sosem.

  3. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij, połóż na talerz, owiń folią aluminiową i wstaw w ciepłe miejsce.

  4. Wypieczony sos wygotuj na maśle, poprósz mąką i podlej odrobiną wody. Oczyść grzyby, duże pokrój w kawałki i dodaj do sosu. Wymieszaj i na małym ogniu gotuj przez ok. 15 minut.

  5. Gotowy udziec pokrój w grube plastry. Tuż przed podaniem polej sosem z grzybami. Danie smakuje z makaronem.

  6. Czas przygotowania: 90 minut 320 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń