Do góry

Desery Przepis na:

Urodzinowy tort

Urodzinowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 12190

Dodano:

Odsłon: 468

Tort bezowo - biszkoptowy przełożony kremem budyniowym, a wykończony bitą śmietaną i czekoladą. Po prostu pycha.

Składniki

  • Na ciasto bezowe:
  • 6 białek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Cisto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • bita śmietana
  • 1 tabliczka czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Do piany z cukrem dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy.

  2. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki.

  3. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C, a zaraz po włożeniu ciasta zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy ciasto przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto będzie już upieczone lekko uchylamy piekarnik i suszymy ciasto do całkowitego wystygnięcia.

  4. Ciasto biszkoptowe: ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru pudru i po 1 żółtku. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy.

  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut.

  6. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

  7. Masa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy, lekko przestudzamy i dodajemy do utartych żółtek, dodkładnie mieszając.

  8. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, zawiesinę dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy, a następnie całość wstawiamy na ogień gotując do momentu powstania powietrznych pęcherzyków. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

  9. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego zimny budyń cały czas ucierając.

  10. 2/3 utartej masy wykładamy na ciasto bezowe.

  11. Dokładnie rozsmarowujemy , a następnie nakładamy ciasto biszkoptowe. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą.

  12. Ciasto dokładnie obsypujemy startą na tarce czekoladą(1/2 tabliczki).

  13. Pozostałą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, gorącą czekoladę wylewamy na papier do pieczenia, cienko rozsmarowujemy i odkładamy do przestygnięcia. Przestygniętą czekoladę kroimy na niezbyt równe prostokąty. Wierzch tortu dekorujemy bitą śmietana i ozdabiamy kawałkami czekolady. Smacznego !!!

  14. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń