Do góry

Desery Przepis na:

Uśmiech teściowej

Uśmiech teściowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2581

Dodano:

Odsłon: 28101

Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe, czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jabłka
  • bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane
  • Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i siekam z margaryną. Żółtka ucieram z cukrem i łyżką śmietany. Dodaję do ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ). Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min. Upieczone wyjmuję i posypuję cukrem waniliowym z dodatkiem cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 02 kwietnia 2014 Mało roboty, a wygląda na smaczne )) Z budyniem jeszcze nie robiła szarlotki, więc wykorzystam Twój przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beeatka88 02 kwietnia 2014 nie mam jeszcze tesciowej ale jak bede miec to takie upieke. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń