Do góry

Desery Przepis na:

Usta Adama

Usta Adama

Autor: dragonik7

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 591

Dodano: 10.04.2018

Odsłon: 9383

Słodkie i kuszące, idealne do kawy i na rodzinne spotkanie

Składniki

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g masła
  • Ok 300 g okrągłych biszkoptów
  • Powidła śliwkowe
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blaszce 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Masło, cukier, wodę i kakao gotujemy 5 minut. Studzimy. Dodajemy 1 całe jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczeniam. Miksujemy. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie rózgą lub drewnianą szpatułką łączymy z ciastem. Wylewamy na biszkopty. Pieczemy ok 35 minut w 180º.

  2. Mleko gotujemy z cukrem. W odrobinie mleka rozrabiamy budyń, żółtka i mąkę. Łączymy z gotującym mlekiem. Mieszamy aby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch, ciągle miksując stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na ostudzone ciasto.

  3. Masło, cukier, kakao i śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. Dodajemy do polewy, mieszamy. Polewę lekko studzimy i wylewamy na ciasto.

    Osoby, które lubią bardziej wilgotne ciasta mogą delikatnie nasączyć spod ciasta herbatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń