Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka

Uszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1498

Dodano:

Odsłon: 47638

SMACZNE

Składniki

  • SUSZONE PODGRZYBKI, 5 DAG
  • kiszona kapusta, 1 KG
  • cebula duża, 1 SZT.
  • sól,pieprz, DO SMAKU
  • Bułka tarta, 0,5 SZKL.
  • olej, 4 ŁYŻKI
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MOCZYĆ GRZYBKI PRZEZ NOC.POGOTOWAĆ RANO PRZEZ GODZ. ODCISNĄ I PRZEKRĘCIĆ PRZEZ MASZYNKĘ

  2. KAPUSTĘ OPŁUKAĆ POGOTOWAĆ DOSYĆ DŁUGO DO MIĘKKOŚCI,ODCISNĄĆ PRZEKRĘCIĆ PRZEZ MASZYNKĘ

  3. CEBULĘ POKROIĆ DROBNIUTKO PODDUSIĆ NA 2 ŁYŻKACH OLEJU

  4. KAPUSTĘ,GRZYBY I CEBULKĘ PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA DOBRZE

    WYMIESZAĆ PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM,DODAĆ BUŁKĘ TARTĄ.


    CIASTO PIEROGOWE
    ----------------------------------
    1KG MĄKI TORTOWEJ
    ODROBINA SOLI
    2-3 ŁYŻKI OLEJU
    OK.1 L. MOCNO CIEPŁEJ WODY

    Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ZAGNIEŚĆ NIEZBYT TWARDE CIASTO POKROIĆ W KWADRATY NAŁOŻYĆ FARSZ I LEPIĆ USZKA.

  5. ROZWAŁKOWAĆ WCZEŚNIEJ WYROBIONE CIASTO PIEROGOWE,ROZWAŁKOWAĆ DOSYĆ CIENKO KROIĆ W KWADRATY 4X4 CM,NAKŁADAĆ FARSZ ZLEPIĆ W TRÓJKĄTY SKLEIĆ DWA DŁUŻSZE ROGI W USZKO.

  6. WRZUCAĆ USZKA DO GOTUJĄCEJ OSOLONEJ WODY Z DODATKIEM 2 ŁYŻEK OLEJU.GOTOWAĆ DO WYPŁYNIĘCIA.PODAWAĆ Z CZYSTYM CZERWONYM BARSZCZYKIEM.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wojciech-hawliczek 11 grudnia 2015 Oczywiscie ani jednego slowa na temat ciasta do uszek. Typowo polskie i... beznadziejne. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 24 grudnia 2012 Dziękuję za miłe komentarze.Kuchciku2 w tym roku uszka były z samych grzybków.Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 23 grudnia 2012 ale pięknie ustawione jak wojsko!!!! z kapustą też muszą być pyszne!!! ja kiedyś miałam :"posuchę " z suszonymi grzybkami i uzupełniłam je pieczarkami polecam!! Swiąteczne! pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów !

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 lutego 2012 Pięknie wygladają ,musiałaś się napracować

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 21 grudnia 2011 MIESZKAM DALEKO OD LASU WIĘC Z GRZYBKAMI U MNIE KRUCHO,DLATEGO DAŁAM TEŻ KAPUSTĘ.IRMO USZKA TAK UCHWYCIŁAM APARATEM,DLATEGO WYGLĄDAJĄ NA WIĘKSZE,NO I DOPIERO DZISIAJ UDAŁO MI SIĘ DOŁĄCZYĆ ZDJĘCIE,CIĄGLE MIAŁAM Z TYM PROBLEM.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 21 grudnia 2011 Wyglądają przepięknie, ale czy to są uszka/ Z wyglądu tak, zawartością nie różnią się niczym od pierogów z kapustą i grzybami (też zresztą świetnych). Prawdziwe wigilijne uszka są z SAMYCH GRZYBÓW (najlepiej prawdziwków), ugotowanych, przepuszczonych przez maszynkę i sporo podsmażonej cebulki.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 grudnia 2011 Piękne na 5. Bardzo lubię , ale nie mam cierpliwości, aby je robić.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń