Do góry

Dania główne Przepis na:

Vega a''la Carbonara

Vega ala Carbonara

Autor: SmartG1rl

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 73

Dodano: 24.06.2010

Odsłon: 12200

niskokaloryczne, zdrowe, szybkie i banalne do zrobienia :) Bon apetit :)

Składniki

  • makaron muszelki, 150 g
  • cebule, 2 duże
  • pomidory, 4 lub 5
  • śmietana 22%, jedna
  • olej lub oliwa, 2 , 3 łyżki stołowe
  • pieprz, sól, do smaku
  • brokuła cała lub różyczki, 1
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelnię teflonową wlewamy oliwę lub olej (2,3 łyżki stołowe), kroimy cebulę i podsmażamy ją na oliwie do zrumienienia. Po 5 minutach smażenia cebulki, kroimy w kwadraciki pomidorka, doprawiamy solą i pieprzem i również podsmażamy na patelni razem z cebulką :)

  2. W osobnym garnku z osoloną wodą (ja dodaje jeszcze płaską łyżeczkę cukru) gotujemy 10-13 min brokule. Po upływie tego czasu odcedzamy i moment czekamy aż para odejdzie. W tym czasie gotujemy też makaron (wedle przepisu) al dente :) Sprawdzamy cebulkę i pomidorki i gdy będą już miękkie odstawiamy na bok.

  3. Bez podgrzewania i bez gotowania do pomidorków i cebulki dodajemy śmietanę (ja jej sobie nie żałowałam :P) - mieszamy.

  4. Po kolei układamy na talerzu makaron, brokule jeśli trzeba dzielimy na różyczki i układamy na makaronie, następnie polewamy sosem śmietankowo-pomidorowo-cebulowym :) Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń