Do góry

Desery Przepis na:

Wafelki z kremem-pischingery II

Wafelki z kremem-pischingery II

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2740

Dodano:

Odsłon: 7866

dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną słodką przekąskę, którą robi się ekspresowo a smakuje rewelacyjnie. Mowa o wafelkach z kremem z mleka w proszku- pischingerach.

Składniki

  • -250ml mleka -1 szklanka cukru -cukier waniliowy
  • -250g masła -2 czubate łyżki kakao -3 szklanki mleka w proszku
  • DODATKOWO -14 wafli okrągłych -kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej do polania wafelków.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy kakao, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Wszystko podgrzewamy do zagotowania mieszając by się nie przypaliło i by masło się rozpuściło.Powstałą masę odkładamy na 10 minut by przestygła.

  2. Do miski wsypujemy mleko w proszku, i do niego wlewamy ostudzoną masę.

  3. Wszystko miksujemy lub dokładnie mieszamy trzepaczką by uzyskać gładki krem bez grudek.

  4. Krem odkładamy do lodówki na 10-15 minut i smarujemy nim cienko wafle. 7 sztuk i potem osobno 7 sztuk. Każdą część wafli wkładamy do lodówki obciążając czymś, np książką czy garnkiem.

  5. Tak przygotowane wafle muszą poleżeć w lodówce 2-3 godzinki.
    Po tym czasie kroimy je ostrym nożem na paski i potem pod skosem na mniejsze kawałki.

  6. Powstałe wafelki polewamy roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lipca Wafelki pycha :) Dawniej zjadało się po kilkanaście kawałków, teraz to jeden, góra dwa, bo trzeba na boczki uważać ;) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń