Do góry

Desery Przepis na:

Wafle czekoladowe

Wafle czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6578

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Wafle czekoladowe"

Składniki

  • 3 jajka
  • po 25 dag cukru pudru i masła
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • op. wafli
  • po 10 dag migdałów i wiórków kokosowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ubij na puszystą masę jajka z cukrem (możesz wsypać szczyptę soli). W rondelku rozpuść czekoladę. Wymieszaj ją z kawą rozpuszczalną oraz likierem migdałowym.

  2. Utrzyj masło. Ucierając, porcjami dodawaj jajka oraz masę czekoladową. Odłóż 1/4 porcji przygotowanego kremu.

  3. Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Połóż wafel, posmaruj kremem: tak rób do wyczerpania składników. Wstaw formę na cztery godziny do lodówki, aby wafle stężały.

  4. W tym czasie sparz, obierz i posiekaj migdały. Wymieszaj je z wiórkami kokosowymi. Wyjmij wafel z formy, zdejmij folię.

  5. Wafel posmaruj odłożonym kremem. Posyp migdałami oraz wiórkami kokosowymi i dociśnij je nożem. Ponownie wstaw do lodówki na 2 godz.

  6. Katarzyna Janeczko z Zamościa

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń