Do góry

Desery Przepis na:

Wafle"Bajaderka"

Przepis dnia 2018-02-25
WafleBajaderka

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 442

Dodano:

Odsłon: 19160

Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil

Składniki

  • 2 kwadratowe płaty suchych wafli
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych
  • 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować.
    Zestawić z ognia , wystudzić do chłodnej masy czekoladowej wsypywać partiami (po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając trzepaczką aż do połączenia, tak samo wsypać i połączyć z masą pozostałe dwie szklanki, na koniec wsypać wiórka , pokruszone herbatniki oraz orzechy, dokładnie wymieszać.

  2. Jeden płat wafla umieścić na folii aluminiowej, wylać gęstą masę zostawiając po 1 cm od brzegów aby nie wypłynęła, wyrównać, docisnąć leciutko drugim waflem , owijając całość folią aluminiową , można delikatnie obciążyć deseczką na całości, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
    Po całkowitym stężeniu, kroić na kwadraty, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Wafle"Bajaderka"

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 23 lutego Aguś, przypomniałaś mi dzieciństwo i Pierroty cukiereczki.... :)
Pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego Takie wafelki idealnie sprawdziłyby się o tej porze z małym co nieco ;)
Super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń