Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowy 3bit

Waniliowy 3bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1636

Dodano:

Odsłon: 46319

Bardzo pyszne i słodkie ciasto, idealne do popołudniowej kawy!

Składniki

  • BISZKOPT: 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA KAJMAKOWA: puszka waniliowej masy kajmakowej, 1/2 kostki masła,
  • MASA BUDYNIOWA: 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1/2 szklanki cukru, 900ml mleka, 1/2 kostki masła
  • BITA ŚMIETANA: bita śmietana w proszku waniliowa,
  • 200ml mleka (lub śmietana 30% + cukier),
  • dodatkowo: herbatniki posypka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
    Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
    MASA KAJMAKOWA:
    Kajmak miksujemy z masłem na gładką masę.
    MASA BUDYNIOWA:
    Budynie zalewamy odrobiną mleka, mieszamy.
    Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, i podgrzewamy.
    Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy budyń, mieszamy aż będzie gęsty.
    Do budyniu dodajemy masło, i miksujemy aż masa będzie gładka.
    BITA ŚMIETANA:
    Śmietankę w proszku mieszamy z mlekiem, i miksujemy do pożądanej konsystencji.

    Warstwy układamy następująco:
    biszkopt
    masa budyniowa
    biszkopt
    masa kajmakowa
    herbatniki
    bita śmietana
    posypka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 września 2013 Kolejna pyszna odsłona 3bit i jak tu dbać o linie :))))) kciuka zostawiam i cieplutko pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 07 września 2013 Pychotka, ja też dosyć często robię podobną,czyli z biszkoptem, jest wtedy czym dzielić:)))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń