Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka z jajkami, szynką i brokułem

Warstwowa sałatka z jajkami, szynką i brokułem

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 8522

Dodano: 18.04.2018

Odsłon: 7144

Wygląda efektownie, smakuje smacznie ;-)

Składniki

  • pieczarki 45 dag
  • cebula 1 duża
  • jajko duże 8-9
  • szynka konserwowa 25 dag
  • brokuł 1
  • majonez kilka łyżek
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka należy ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z cebulą. Przesmażyć na oleju do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować al' dente ok. 6-7 min. Odcedzić, wystudzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
    Białka oddzielić od żółtek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sól i kilka łyżek majonezu (tylko tyle aby masa białkowa się skleiła).

  2. Żółtka również zetrzec na tarce o drobnych oczkach, przyprawić solą i pieprzem, dodać kilka łyżek majonezu (tylko tyle aby masa się skleiła). Brokuł drobno posiekać, przyprawić solą i pieprzem, dodać niewielką ilość majonezu i dokładnie mieszamy.
    Na talerzu umieścić obręcz tortownicy (u mnie śr. 16cm). Pieczarki odcedzić aby pozbyć się wody, wylożyć na talerz i docisnąc, wyrównać.

  3. Następnie wyłożyć masę białkową, wyrównać. Wysypać szynkę i lekko docisnąć. Następnie wylożyć masę brokułową, wyrównać, a na wierzch wyłożyć masę żółtkową i wyrównać.

  4. Całość szczelnie owinąć folią spożywczą aby sałatka nie wyschła. Schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem zdjąć obręcz i posypać koperkiem

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń