Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywna tarta z ciasta francuskiego

Warzywna tarta z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 185

Pyszna i zdrowa tarta z ciasta francuskiego z sezonowych warzyw, szybka i prosta do przygotowania, idealna na obiad, przyjęcie, na ciepło i zimno

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół papryki czerwonej
  • połowa małej cukini
  • 1 puszka pomidorów krojonych pelati
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju
  • 1 zwój ciasta francuskiego xxl
  • 1 jajko
  • sól, pieprz mielony, majeranek, oregano do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła i mąki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek . Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulkę w kostce. Smażymy przez 1 minutę.

  2. 2. Pomidory w puszce pelati odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie dodajemy je na patelnię z cebulką. Przyprawiamy : solą, pieprzem, majerankiem i oregano- mieszamy.
    ( proponuje dać po szczypcie przypraw na koniec będzie można jeszcze doprawić gdy już przejdą wszystkie smaki )

  3. 3. Kroimy w kostkę cukinię, paprykę i pomidory suszone a koktajlowe w ćwiartki - dodajemy do farszu na patelni- mieszamy przez ok. 5 minut i doprawiamy w razie konieczności według smaku ponownie .

  4. 4. Formę do tarty ( wielkości dużego talerza) smarujemy masłem, oprószamy mąką i wykładamy połowę zwoju ciasta francuskiego
    ( dokładnie wylepiamy formę, wystające brzegi odcinamy ale nie wyrzucamy przydadzą się jeżeli zabraknie nam ciasta do wylepiania formy ). Nakłuwamy widelcem ciasto i przekładamy farsz z patelni, wyrównujemy. Na farsz nakładamy drugą połowę zwoju ciasta francuskiego - dociskamy i delikatnie aby nie przeciąć ciasta robimy szachownicę nożem ( wystarczy delikatnie przejechać nożem z ząbkami po cieście)

  5. 5. Jako roztrzepujemy i smarujemy wierzch tarty.

  6. 6. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni ( piekarnik z termoobiegiem) na środkową część piekarnika. Pieczemy przez 18-20 minut - do zarumienienia ciasta.

    Wyjmujemy z piekarnika i kroimy jak pizzę .

    P.S. tarta równie dobrze smakuje na zimno.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 25 lipca Bardzo apetyczne, mocno pomidorowe nadzienie:) Dobry pomysł na szybki obiad.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń