Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywny chłodnik"
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 666
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 666
Składniki
Szpinak oraz botwinkę namocz w zimnej wodzie, przebierz i osusz.
Odetnij z warzyw łodygi i wyrzuć, a liście drobno posiekaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jeśli lubisz jego smak, możesz wykorzystać nawet 5 ząbków.
W garnku z grubym dnem mocno rozgrzej olej. Najpierw zeszklij czosnek, a po chwili dorzuć szpinak oraz botwinkę. Duś całość na małym ogniu około 3 minuty, stale mieszając.
Do dużej miski wlej zimny kefir i jogurt naturalny. Dodaj ostudzone miękkie warzywa i zmiksuj za pomocą blendera. Wstaw chłodnik do lodówki na minimum godzinę.
Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj pokrojonymi suszonymi pomidorami z zalewy. Możesz też przyozdobić danie liśćmi botwinki.
<strong>Jolanta Główka z Chorzowa</strong>Źródło: Super TV