Do góry

Dania główne Przepis na:

Watrobka drobiowa w sosie cebulowym

Watrobka drobiowa w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 92

Dodano:

Odsłon: 3410

Wszyscy znamy smak watrobki z cebulka to jest to samo a jakze inaczej smakuje:)

Składniki

  • watrobka drobiowa, 0,5kg
  • cebula, 5 duzych szt
  • ojej, 2lyzki
  • maslo, 2 lyzki
  • maka, 1 kopiata lyzka
  • bulion z kostki, ok 0,5 l
  • sol pieprz galka muszkatalowa majeranek, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Watrobke wymoczyc w wodzie zmieniajac kilka razy oczyscic z blon i ewentualnie poporckjowac na mniejsze kawalki. Olej rozgrzac i wrzucac partiami watrobke aby sie obsmazyla na silnym ogniu co trwa ok 5 min. Zdjac z patelni. Patelnie umyc po czym rozgrzac na niej maslo i zrumienic na nim pokrojona dowolnie cebule. Gdy nabierze ladnego zlotego koloru posypac ja maka i zasmazyc po ok 3-4 min zalac bulionem i bobrze rozmieszac pogotowac minutke zdjac z ognia i zmiksowac blenderem na gladki sos. Jesli nie macie takiego urzadzenia swietnie nadaje sie do tego sitko metalowe o gestych oczkach i mozna przetrzec sos. Doprawic do smaku przyprawami wlazyc watrobke i razem zagotowac. Ja podaje go w takiej postaci ale mysle ze mozna by go dodatkowo zabielic odrobina smietany niestety nie probowalam gdyz maz mowi ze nic wiecej mu nie potrzeba:). W zaleznosci jakie sie da cebule i jakie kto ma lyzki sos moze wyjsc gesty wtedy dolewamy odrobine bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji a jesli wyjdzie za rzadki to po wlozeniu watrobek gotujemy go tak dlugo az troszke odparuje i zgestnieje. Podaje z kasza gryczana jeczmienna lub ziemniakami i kiszona kapusta lub ogorkiem. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń