Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka po hiszpańsku

Wątróbka  po hiszpańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3438

Dodano:

Odsłon: 6122

Prosty i szybki sposób przyrzadzania watróbki. Jedynym skladnikiem, który ja odróznia od innych dan tego typu jest dobry, hiszpanski koniak. A skoro juz taki wysokorocentowy trunek, to mozna ja równiez bez problemu flambirowac i to dodaje jej wyjatkowych walorów smakowych i wizualnych.

Składniki

  • 800 g watróbki cielecej
  • 400 g cebuli
  • 100 ml dobrego koniaku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Watróbka zawiera wprawdzie duze ilosci witaminy A, ale pochlania równiez w ciagu calego zycia wszystkie trucizny z organizmu, dlatego wskazane jest spozywanie watróbki mlodych zwierzat - w tym wypadku najlepiej nadaje sie do tego watróbka cieleca.

    Nalezy tez wybrac koniak dobego gatunku.
    Nie zuzywamy go duzo, wiec reszta pozostaje do degustacji, ale dobra jakosc alkoholu gwarantuje tez dobry smak potrawy.

  2. Cebule pokroic i smazyc w duzej ilosci oliwy na zloty kolor.

    Watróbke pokroic w paski szeokosci. ok. 2 cm, dodac do cebuli, podsmazyc ze wszystkich stron, dodac koniak.
    Wysokoprocentowy koniak sprawia, ze mazna ja tez flambirowac 20-30 sek. ale to rada jedynie dla doswiadczonych kucharzy.

    Na koniec doprawic sola i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń