Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z mandarynkami

Wątróbka z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Wątróbka z mandarynkami"

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • puszka mandarynek w zalewie
  • pół litra mleka
  • 2 szalotki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania
  • roszponka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł

  2. Wątróbkę dokładnie płuczemy i wycinamy wszy stkie błony, zwracając szczególną uwagę na miejsca, w których mogą się znajdować resztki żółci. Wycinamy je z zapasem, żeby potrawa nie była gorzka. Wątróbkę zalewamy mlekiem.

  3. Miksujemy, do uzyskania jednolitego sosu, oliwę, ocet winny, sok z pomarańczy i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

  4. Wątróbkę osączamy z mleka, osuszamy i lekko obtaczamy w mące. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony pilnując, by nie przekroczyć tego czasu, bo wątróbka stanie się twarda. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w talarki szalotkę gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.

  5. Na talerzu układamy wątróbkę, odcedzoną szalotkę i osączone z zalewy mandarynki. Polewamy sosem i dekorujemy roszponką.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 225 kcal Białko 19 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 27 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń