Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z papryką w sosie

Wątróbka z papryką w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 1289

Wątróbka z kurczaka z cebulą i papryką w sosie są tak uniwersalną potrawką, że można ją podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem.

Składniki

  • wątróbki z kurczaka 0,5 kg
  • mleko 1 szkl
  • cebula 1 szt
  • papryka zielona 0,5 szt
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • olej 3 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • majeranek otarty 1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • Dodatkwo
  • ryż ugotowany
  • surówka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion i cebulę podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
    Wątróbkę umyć, zamoczyć na 1-2 godziny w mleku. Następnie osączyć, opłukać, oczyścić z błon i podsmażyć na pozostałym oleju.

  2. Wątróbkę przełożyć do garnka, wsypać podsmażoną cebulę i podlać niedużą ilością wody.
    Dodać roztarty majeranek, przykryć i dusić przez kilka minut.

  3. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody i wędzoną papryką. Połączyć z wątróbką, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń