Do góry

Przekąski Przepis na:

Wątróbka z rusztu

Wątróbka z rusztu

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 3856

Coś innego i ciekawego zarazem z rusztu

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej lub indyczej
  • 400 g boczku wędzonego w plastrach
  • kilka gałązek świeżego oregano i szałwi
  • sól i pieprz
  • 2 gałązki pokrzywy
  • 3 cebule
  • 1 łyżka osct winnego
  • sól
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w półplasterki, doprawić solą i winnym octem. Odstawić na 2 godziny.

  2. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Na każdą wątróbkę położyć listki szałwi i oregano. Owinąć 2 plastrami boczku.

  3. Na rozżarzony węgiel wrzucamy pokrzywę, na ruszt układamy wątróbki. Pieczemy z obydwu stron po 4 minuty, a następnie ruszt przykrywamy przykrywką lub aluminiową folią i czekamy ok 10 minut.

  4. Przerzucamy na półmisek i obkładamy zamarynowaną wcześniej cebulą.

  5. ps. Przepis pochodzi z programu kulinarnego Ewy Wachowicz - odcinek 191

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 25 kwietnia 2014 Bez zbędnych tłumaczeń zabieram do ulubionych. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 25 kwietnia 2014 kiedy się znudzi już kiełbasa, karczek, kaszanka, szaszłyki to świetna alternatywa na grilla!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 kwietnia 2014 Bardzo podoba mi się ten pomysł, zabieram na grilla :) pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń