Do góry

Zupy Przepis na:

Wegański chłodnik litewski

Wegański chłodnik litewski

Autor: roslinnejadlo

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 15

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 114

Nie ma nic lepszego na upały jak szybka pyszna zupa, która nie tylko nas nasyci ale i ochłodzi czyli chłodnik.

Składniki

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 400-500 ml bulionu warzywnego (tyle żeby zakrył botwinkę w trakcie gotowania)
  • 500 ml jogurtu naturalnego sojowego
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki zakwasu buraczanego (można zastąpić 1 łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy. Liście z łodygami kroimy na mniejsze kawałki, a buraczki ścieramy na tarce. Zalewamy bulionem (tyle żeby przykryła botwinkę) i gotujemy do miękkości około 8 min. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Ogórki obieramy, rzodkiewkę myjemy i kroimy w małą kostkę. Szczypior i koper siekamy.
    Wrzucamy do garnka z wystudzoną botwinką. Dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń