Do góry

Śniadania Przepis na:

Wegański smalec

Wegański smalec

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 375

Dodano: 14.07.2017

Odsłon: 5552

W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

Składniki

  • puszka białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki wody
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • Pieprz
  • Sól
  • „Skwarki” z kaszy:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia.

  2. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na patelce na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Dodajemy zblendowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i dodajemy kaszę. Mieszamy i podajemy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 lipca Czy to z tęsknoty za NORMALNYM jedzeniem wegetarianie nadają swoim potrawom takie nazwy? Czy używanie takich nazw (wprowadzających w błąd) nie jest niedozwolone? I nie chodzi mi o smak, ten na pewno jest dobry, ALE NIE JEST TO SMALEC. Nie mam nic do wegetarian, ich sprawa, ale te ich smalczyki, kotleciki, flaczki czy inne erzace trącą... (obłudą?) Odpowiedzi: 1 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń