Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańskie kotlety mielone z kaszą jaglaną i pieczarkami

Wegańskie kotlety mielone z kaszą jaglaną i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1620

Dodano:

Odsłon: 3854

Dziś mam propozycję na danie bezmięsne, dla wegan, ale nie tylko, czyli kotlety mielone z kaszy jaglanej z pieczarkami. Przepis został zainspirowany przepisem znalezionym w sieci, ale link do tej receptury już nie działa niestety.

Składniki

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 250 g pieczarek
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • ok. 100 g pestek dyni
  • sól, pieprz, oregano, majeranek
  • ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych
  • oliwa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 czyli, na pół szklanki kaszy gotujemy szklankę wody i wrzucamy kaszę na wrzątek, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem, nie mieszamy, kasza gotuje się kilka minut, sprawdzamy czy już miękka, przekładamy do miski by przestygła. Gotujemy ją bez żadnych przypraw. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano.

    Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i możemy dodać jeszcze majeranku, razem wszystko smażymy.
    W międzyczasie prażymy pestki dyni na suchej patelni.
    Por kroimy w drobną kosteczkę.

    Następnie mieszamy wszystko w misce: ugotowaną kaszę jaglaną, usmażone pieczarki wraz z cebulką, pokrojony drobno por, uprażone pestki dyni, dodajemy łyżeczkę soli, jeszcze pieprzu, może być majeranek i przyprawa do kotletów mielonych. Mieszamy.

    Następnie trochę wszystko blendujemy, by kotlety dawało się łatwiej formować.

    Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie, na złoto, po kilka minut z każdej strony.

    Smacznego :-)


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń