Do góry

Zupy Przepis na:

Wegetariańska zupa pomidorowa

Wegetariańska zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 499

Dodano:

Odsłon: 534

Lekka zupa pomidorowa, bez mięsa, wegetariańska, ze słodką śmietanką, której nie trzeba hartować, pyszna, aromatyczna, serdecznie polecam.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 3 puszeczki przecieru pomidorowego
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g makaronu lub ryżu
  • oliwa do smażenia
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka
  • pół łyżeczki mielonej kozieradki
  • ok. 3 litry wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie bierzemy większy gar, na dno lejemy oliwę. Na to wrzucamy cebulkę, chwilę smażymy i dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie, czarnuszkę, tak na oko, ale nie za mało, by zupa miała smak. I smażymy wszystko.

  2. Gdy podsmaża się cebulka, to wtedy kroimy w kosteczkę umyte i obrane marchewki, pietruszki, seler i por.

  3. Pokrojone warzywa wrzucamy po kolei do gara i razem wszystko chwilę smażymy.

  4. Następnie wlewamy ok. 3 litrów wody, przykrywamy gar i tak gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

  5. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron lub ryż.

  6. Gdy zupa się już pogotuje to czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy.

  7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy.

  8. Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli.

  9. W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona, dodajemy słodką śmietankę 30%, ok. 100 ml i wlewamy ją prosto z kubeczka do zupy. Nie trzeba hartować. Słodka śmietanka nigdy się nie zważy i bardzo fajnie łagodzi kwaśność przecieru.


  10. Na samym końcu do zupy wrzucamy ugotowany makaron lub ryż. Jeszcze sypiemy bardzo dużo majeranku i zupa jest gotowa. Smacznego :-)


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń