Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka zupa pomidorowa, bez mięsa, wegetariańska, ze słodką śmietanką, której nie trzeba hartować, pyszna, aromatyczna, serdecznie polecam.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 128
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 128
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie bierzemy większy gar, na dno lejemy oliwę. Na to wrzucamy cebulkę, chwilę smażymy i dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie, czarnuszkę, tak na oko, ale nie za mało, by zupa miała smak. I smażymy wszystko.
Gdy podsmaża się cebulka, to wtedy kroimy w kosteczkę umyte i obrane marchewki, pietruszki, seler i por.
Pokrojone warzywa wrzucamy po kolei do gara i razem wszystko chwilę smażymy.
Następnie wlewamy ok. 3 litrów wody, przykrywamy gar i tak gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron lub ryż.
Gdy zupa się już pogotuje to czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy.
Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli.
W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona, dodajemy słodką śmietankę 30%, ok. 100 ml i wlewamy ją prosto z kubeczka do zupy. Nie trzeba hartować. Słodka śmietanka nigdy się nie zważy i bardzo fajnie łagodzi kwaśność przecieru.
Na samym końcu do zupy wrzucamy ugotowany makaron lub ryż. Jeszcze sypiemy bardzo dużo majeranku i zupa jest gotowa. Smacznego :-)