Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariański kartoflak.

Wegetariański kartoflak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1123 Ocena: 12421

Dodano:

Odsłon: 670

Wegetariański kartoflak bez mięsa, skwarek i zwierzęcego tłuszczu. Jako dodany dodatek do masy ziemniaczanej jest natka pietruszki i drobno pokrojony szczypior. Bardzo polecam.

Składniki

  • młode kartofle duże 5 szt.
  • jajka kurze 2 szt.
  • szczypior 1 pęczek
  • natka pietruszki 2 garście drobno pokrojonej
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • kasza manna 1-2 łyżki
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte kartofle trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę kartofli trzemy przez mniejsze oczka. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, kaszę manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypior, wbijamy jajka.

  2. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  3. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół.

  4. Upieczone lekko studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z kartoflakiem i odwracamy ją do góry dnem, upieczony kartoflak sam wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczony kartoflak upieczoną górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń