Do góry

Desery Przepis na:

wegetariańskie rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowo wiśniowym

Desery

Autor: guttgonia1

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 32

Dodano: 20.10.2016

Odsłon: 526

Prosty przepis na pyszne rogaliki specjalnie dla moich znajomych w wersji wegetariańskiej

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 dkg masła
  • 4 dkg drożdży
  • Cukier wanilinowy , 14 kopiatych łyżeczek cukru
  • 1i1/4 szklanki ciepłego mleka
  • na nadzienie;
  • 20 dkg mielonych orzechów
  • 150 ml śmietanki lub mleka
  • wiśnie z konfitury , smazona skórka z pomarańczy
  • 3 łużki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. drożdże , odrobinę ciepłego mleka , łyżeczka cukru, łyżeczka mąki,
    wymieszać dokładnie i odstawic do wyrośnięcia

    roztopić masło , przestudzić
    mleko podgrzać , powinno być letnie ale nie gorące

    do dużej miski przesiać mąkę , wlać podrośnięty rozczyn , mleko wymieszać z cukrami wlać do mąki
    wyrabiać najlepiej mikserem z hakiem
    na koniec dodać masło

    odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość

  2. orzechy zmielić , dodać 3 łyżki cukru pudru , zalać gorącym mlekiem


    gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części

    rozwałkować koło posmarować orzechami , dodać skórkę pomarańczową i wiśnie
    zwijać rogaliki

    rogaliki posmarować mlekiem

    pieć w temp 200C az ładnie sie zrumienią

    można polukrować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń