Do góry

Dania główne Przepis na:

wegetarianskie thai curry

wegetarianskie thai curry

Autor: granita

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1921

Dodano: 27.01.2010

Odsłon: 6940

Pyszne, rozgrzewajace, wegetarianskie danie, idealne na zimowe dni. Jesli ktos jest typowym miesozerca, moze dodac pokrojonego w kawalki kurczaka lub krewetki. Ilosc i rodzaj warzyw mozna zmienic wg upodoban.

Składniki

  • Papryka czerwona, 1 1/2
  • kalafior rozyczki, 1 1/2 szklanki
  • cukinia, 1 1/2 szklanki
  • groszek zielony, 1/2 szklanki
  • ziemniaki slodkie, 1 szklanka
  • marchewka, 1 12 szklanki
  • swieza koledra, ok 1 lyzki na kazda porcje
  • mleko kolosowe z puszki, 3/4 szklanki
  • bulion warzywny, 1 szklanka
  • pomidory z puszki lub swieze bez skorki, 1 szklanka
  • tajska czerwona pasta curry, 3 lyzeczki (im wiecej tym bardziej pikantne)
  • olej, lyzka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew, cukinie, ziemniaki, papryke i kalafior pokroic na kawalki. W glebokiej patelni rozgrzac olej, dodac marchewke i ziemniaki, smazyc ok 2 min.Nastepnie dodac paste curry, smazyc pol min. Wlac mleczko kokosowe, bulion i pomidory.Dusic na wolnym ogniu ok 7 minut.Dodac kalafior, papryke, cukinie Po ok 5 min dodac groszek.Dusic na wolnym ogniu az warzywa stana sie miekkie (ale nie jak papka) Generalnie zasada jest taka, aby wrzycac jako pierwsze warzywa, ktore potrzebuje najwiecej czasu na ugotowanie.

  2. Gotowe danie posypac swieza koledra.Podawac z chlebkiem naan

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń