Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierski placek Langosz

Węgierski placek Langosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7300

Dodano:

Odsłon: 8021

Specjalność kuchni węgierskiej, ale często też słowackiej i czeskiej. Ja proponuję swoją wersję z mąką orkiszową, żółtym serem i kiełbasą.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 200 g
  • mąka pszenna 250 g
  • mąka orkiszowa 250 g
  • drożdże 10 g + płaska łyżeczka cukru
  • lekko ciepłe mleko 250 ml
  • olej 2 łyżki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • czosnek staropolski 1 łyżeczka
  • pieprz szczypta
  • 2-3 starte ząbki czosnku
  • kiełbasa ok.150 g
  • ser mozzarella 80 -100 g
  • natka pietruszki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. W szklance wymieszać 100 ml mleka z drożdżami i cukrem.
    Odstawić na 10 minut.
    Zimne ziemniaki rozgnieść na puree, dodać oba rodzaje mąki, sól, pieprz, roztarty czosnek i czosnek staropolski.

  2. Potem dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę mleka, olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
    Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie zetrzeć ser, pokroić kiełbasę w plastry i lekko wytopić na patelni. Przełożyć na papierowy ręcznik.

  3. Po wyrośnięciu ciasta, odrywać kawałki, formować placki na grubość ok.1-1,5 cm i smażyć na tłuszczu.
    Ja nie znoszę ( i nie mogę ) placków ociekających tłuszczem, więc smażyłam je na minimalnej ilości oleju. W oryginale placki prawie pływają w oleju.

  4. Placki smażyć po kilka minut z każdej strony.
    Po przewróceniu placka na drugą stronę ja posypuję go startym serem.
    Po upieczeniu, układam plasterki kiełbasy i natkę pietruszki.

  5. A teraz już tylko jeść pyszne placuszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń