Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiedeński garnek husarski

Wiedeński garnek  husarski

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 14776

Dodano:

Odsłon: 7783

Kuchnia austriacka

Składniki

  • 60 dag dobrej wołowiny
  • 2 cebule
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml octu z czerwonego wina
  • 50 ml koniaku
  • czerwony pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 2 marchewki
  • 1,5 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyzka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem.

  2. Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski.
    Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodałem marchewkę. Po zakończeniu gotowania wymieszałem ze śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem udekorowałem natką pietruszki.
    Podałem z kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 21 stycznia Chętnie bym skosztowała, choć boję się tego octu. Ale skoro inni chwalą to chyba wiedzą co robią, więc może wezmę na klatę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 23 listopada 2014 Z przepisu i składników na marynatę widzę, że mięso jest aromatyczne i smaczne. Lubię wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe i mięsa duszone w małych kawałeczkach, bo wtedy wszelkie aromaty i smaki dodatków łatwiej się przenikają tworząc pyszne danie :-).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madzia333 23 listopada 2014 Ja tu nic nie widzę z husarii ani Wiednia")
Pewnie smaczna potrawa ,lecz nazwa ...nie ta....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń