Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiejskie kluski drożdżowe

Wiejskie kluski drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5941

Dodano:

Odsłon: 1007

Kluski w środku są sprężyste, natomiast na zewnątrz kleiste i wilgotne jak kopytka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Można podawać do mięs, surówek lub samodzielnie z bułką tartą uprażoną na suchej patelni lub na maśle.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 20 g
  • 2 mniejsze jajka lub 1 większe całe + 1 żółtko
  • lekko ciepłe mleko 1 szklanka + szczypta soli
  • bułka tarta do posypania
  • masło 2 -3 łyżki do polania (opcjonalnie )
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, rozdrobnione drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajka, sól.
    Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, następnie krótko wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. W szerokim garnku zagotować wodę z solą.
    Na wrzątek kłaść łyżką kluski i gotować kilka minut.
    Podawać gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 25 czerwca Elu, ale pyszne kluseczki. Pierwszy raz spotkałam się z takimi, muszą być pyszne.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń