Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna Pascha

Wielkanocna Pascha

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 674 Ocena: 41047

Dodano: 23.04.2014

Odsłon: 23130

Wypróbowałam kilka wersji tego pysznego deseru i wydaje mi się, że ta jest godna polecenia.

Składniki

  • ser biały tłusty 1 kg
  • cukier 1/2 szkl
  • masło 12 dkg
  • śmietanka 36% 1 szkl
  • jajka 5 szt
  • cukier waniliowy 1 op
  • bakalie: orzechy włoskie (posiekane), kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser biały zmielić. Na garnku z gotującą wodą ułożyć miskę, w której znajdują się jajka, cukier i cukier waniliowy. Produkty ubijać trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Wówczas dodać śmietankę, szczyptę soli, masło i ser (dodawałam partiami, ciągle ubijając masę na parze). Do gotowej masy serowej wsypać przygotowane wcześniej bakalie. Całość dobrze wymieszać (nadal masa znajduje się na garnku z gotującą wodą). Masę z bakaliami ubijać na parze jeszcze przez około 5 minut. Odstawić, wystudzić.

  2. Uwaga: Należy pamiętać, aby podczas ubijania masy na parze nie zagotować jej.

  3. Formę do paschy (u mnie była to forma na babkę) wyłożyć gazą. Napełnić masą serową, przykryć gazą, przycisnąć talerzem, wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozwinąć gazę, ustawić paschę na szklanym talerzu jak babkę z piasku, zdjąć gazę.
    Pascha gotowa, trzeba ją tylko udekorować.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 25 kwietnia 2014 Wygląda pysznie! Wzorek, jaki powstał dzięki gazie - rewelacja! :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 24 kwietnia 2014 :) a ja paschę wykladam na durszlak wyłozony gazą...a polowe masy mieszam z czekolada rozpuszczoną na parze i takim to sposobem mam dwukolorowa :)))
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 23 kwietnia 2014 Na następną Wielkanoc? można wcześniej wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń