Do góry

Przekąski Przepis na:

Wielkanocne jajka z galaretą i kurczakiem

Przepis dnia 2017-04-15
Wielkanocne jajka z galaretą i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1706

Dodano:

Odsłon: 17603

Galaretki z kurczakiem w kształcie jajek będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole

Składniki

  • 3-4 podudzia z kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • mała pietruszka
  • bardzo mały seler
  • cebula
  • 3 liście laurowe - 5-6 zieli angielskich - 5-6 ziarenek pieprzu
  • sól - 10-12 jajek - 5 łyżek kukurydzy - ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki - 5 łyżek groszku konserwowego - 1-2 szt. gałązek kopru
  • 3 łyżki żelatyny natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy bulion: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą.
    Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.

  2. Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.

    Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki .

    Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń